Virágoskert

Hogy is kezdődött a virágoskert projekt?

A virágokat gyerekkorom óta mindig is nagyon szerettem, de egészen addig nem foglalkoztatott a virágtermesztés gondolata, amíg virágkötőként bele nem csöppentem az esküvők világába.

 Meghökkenve tapasztaltam, hogy mennyi vágott virág származik külföldről: főként Hollandiából, de Afrikából és Dél-Amerikából is. Az árak a napi euro árfolyamnak megfelelően aukciós házakban dőlnek el, a virágok pedig napokig utaztatva, tartósítókkal teletömve érkeznek meg hozzánk. 

A tulipánokkal kezdtem a próbálkozást, azóta pedig csak bővült a lista. Nagyon nagy kedvencem lett a dália. Annyira hálás és gyönyörű növény. Júliustól az első fagyokig ontja a virágot, forma- és színgazdagsága pedig elképesztő. 

Igyekszem minden évben új növényeket kipróbálni, de egy év alatt a már kipróbált növényekről is nagyon sokat tapasztal az ember, és rájön mit fog a következő évben teljesen máshogy csinálni. Már csak ezért is megérni kertészkedni, mert rengeteg olyan információ birtokába juthatunk, ami a virágmagos tasak hátulján bizony nincs feltüntetve. 

Számomra pedig nincs annál büszkébb érzés, mint amikor egy esküvő teljes virágdekorációját a saját kertemből tudom kivitelezni. 


Milyen virágok közül lehet választani?

Szezonálisan működik a kert, azaz mindig azok közül a virágok közül lehet választani, amik éppen a kertben nyílnak. A szezonon kívüli virágtermesztés rengeteg energiaforrást igényel. Melegházakat, üvegházakat kell fenntartani hozzá, ami szintén növeli a virág árát.

Úgy válogattam össze a virágaimat, hogy mindig nyíljon több fajta, legyen mindig nagyobb fejű virág, és csokorkitöltésre szolgáló "törékenyebb" fajta is. A szivárvány összes színében pompázik a kert, Elérhetők a fehér, rózsaszín, barack színeken kívül az erősebb színek is: kék, piros, lila, narancs, sárga, bordó, pink.

Milyen előnyei vannak, ha tőlem veszed a virágot az esküvődre?

  • Friss & tartós virágot kapsz, mert közvetlenül a Nagy Nap előtt lesznek leszedve.
  • Olcsóbb a virág, mintha virágboltban vennéd.
  • Szezonális, mert éppen ami nyílik, azt használjuk fel.
  • Vegyszermentes, mert a virágokat semmilyen vegyszerrel nem kezelem.
  • Környezettudatosan vásárolsz, mert nem a világ másik feléről ide reptetett virág mellett döntesz, hanem helyi termelőt támogatsz. 
  • Virágkötőről sem kell gondoskodnod, mert el is készítek neked minden csokrot és díszt. 

április - június 

Leginkább a tavaszi hagymások elérhetők ezekben a hónapokban. Legkorábban a nárcisz nyílik, utánuk következnek a tulipánok, a díszhagymák, a szellőrózsák, és a boglárkák. Májusban, anyák napja környékén nyílik az orgona és a gyöngyvirág, júniusban pedig kezdődik a pünkösdi rózsa szezon, van már búzavirág, kamilla és körömvirág is. 

június - augusztus

A szarkaláb júniusban kezdi a virágzást, van már rezgő, menyecskeszem, és szappanfű is, amik remek csokorkitöltők. A sor a tátikával, borzaskatával, szagos bükkönnyel, ördögszemmel, pillangóvirággal és a sóvirággal folytatódik. Júliustól kezdenek nyílni a dáliák, és a zinniák amik egészen az utolsó fagyokig ontják a virágot. A kardvirágok, fréziák, és a kerti tollbuga is szintén nyáron virágzik.

augusztus - október

Az abszolút nyertes ezekben a hónapokban a dália és a zinnia. Augusztusban már nyílnak az őszirózsák, van bíborka, és a krizantémok is kezdenek virágba borulni. Kúpvirág, kokárdavirág, kasvirág és izsóp is díszíti még a kerteket,